Validweb

Validweb

Friday 12 March 2004

Note: this article was published over 4 years ago. Techniques, tools or technologies described in this article could be outdated. Please help me by notifying me of any broken links you might encounter.

Welkom op ValidWeb.nl, deze site is opgezet met een duidelijk doel; het gebruik van de door de w3c voorgeschreven webstandaarden stimuleren, door het informeren en bij elkaar brengen van webontwikkelaars.

Naar mijn mening wordt er in Nederland te weinig nadruk gelegd op het ontwikkelen van toegankelijke websites die voldoen aan de daarvoor opgestelde standaarden. Bezoekers van websites zijn gebaat bij deze standaarden, omdat zij een website bezoeken die de nadruk legt op het voornaamste doel van een website, namelijk het verstrekken van informatie. Hoewel het logisch klinkt dat een site gemaakt wordt om informatie te verstrekken, wordt dit maar al te vaak nagelaten. Ontwerpers verheffen hun ontwerp boven de inhoud en of toegankelijkheid van een website.

Vaak wordt er ook niet nagedacht of een bepaald element in de website echt waarde toevoegd aan de belevenis van de gebruiker. Een mooi flash intro-filmpje kan best leuk zijn, maar de vraag is of bezoekers er nou echt op zitten te wachten. Het vertraagt namelijk het proces van het bereiken van de daadwerkelijke informatie, vaak het voornaamste doel van het bezoek aan de site.

Het gebruik van de webstandaarden heeft echter niet alleen voor de gebruiker enorme voordelen. Het gebruik van technieken als bijvoorbeeld Cascading Style Sheets (CSS) heeft voor een webdeveloper enorme voordelen. Wanneer een site ge-redesiged moet worden is het slechts een kwestie van één enkel bestand aanpassen en de aanpassingen worden over de hele site doorgevoerd.
Dit is uiteraard niet het enige voordeel van CSS, er kunnen bijvoorbeeld aparte stylesheets voor verschillende media aangegeven worden, zoals voor het printen van documenten of het gebruik van screenreaders. Bij correct gebruik van stylesheets en (x)html wordt de inhoud gescheiden van het ontwerp. Dit vereenvoudigt het aanpassen van pagina’s aanzienlijk omdat de inhoud niet vervuild wordt door onnodige opmaak-codes.

Eigenlijk heeft het navolgen van de standaarden uiteindelijk alleen maar voordelen, voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. De gebruikers vinden sneller en gemakkelijker waar ze naar op zoek zijn en ontwikkelaars zijn minder tijd kwijt aan het opzetten en aanpassen van een site, waardoor de kosten lager worden. Door de hogere mate van toegankelijkheid wordt doelgroep vergroot.

Op deze site wil ik mijn ervaringen en de struikelblokken die ik ben tegengekomen tijdens het opzetten van diverse sites graag delen met anderen. Op den duur wil ik van deze site ook een soort gemeenschap maken, zodat anderen hun ervaringen ook kunnen delen, waar iedereen weer van kan leren.

<select> bug in IE »